Sundruten

Rundt om Guldborgsund gennem skove og herregårdslandskaber. Sundruten er en naturskøn cykelrute på 44 km. Startpunktet er i Nykøbing Falster ved Slotsbryggen.

Rutebeskrivelse

Man cykler nordpå forbi Ny Kirstineberg Gods og herregårdslandskabet med de vidstrakte marker og levende hegn. Andre godser er Gl. Kirstineberg, Pandebjerg, Vennerslund og Klodskovgård, som tilsammen udgør Guldborgsund Frugt, kendt for æblemost fra de lokale plantager.

Midtvejspunktet er i Guldborg. Her er der både overnatnings-, indkøbs- og spisemuligheder. Der er også en badestrand, fortidsminder i skoven og en shelterplads.

Videre sydover på Lollandsiden er Majbølle Mølle og det store naturreservat Majbølle Nor, lige ved tunnellen over Guldborg Sund.

Turen går gennem Hamborgskoven, hvor man kan nyde roen og dyrelivet, små kig ud til sundet og til det store Løgnor med sivbevoksede enge. Endelig passeres Middelaldercentret, egnens største turistattraktion.

​Til sidst krydses Frederik IX’s bro og man er tilbage i Nykøbing F.

Få mange flere detaljer om ruten i appen Naturlandet – du finder den i kategorien ”Naturlandet oplevelsesruter”. Har du tændt for din GPS på telefonen, kan du hele tiden se hvor du er på turen derude!

​Praktisk information

Cykelruten er skiltet med blå skilte – du skal bare følge ”æblerne”.

Andre cykelruter du vil støde på undervejs er ”Fuglenes fristeder” (fugletårn), ”Ud i skoven” (420), ”Kyst til kyst” (418), ”Naturlandet Rundt” (N), Munkevejen (88) og de nationale cykelruter Østersøruten (8) og København-Berlin (9).

Cykelruten er en rundtur med start/stop ved Slotsbryggen i Nykøbing F., ruten er beskrevet den ene vej rundt (mod uret).
Du vil se skilte hver gang ruten drejer; hvis der ikke er noget skilt, følges blot vejen.

Mad og drikke kan købes i Nykøbing og i Guldborg. Frisk vand kan tappes undervejs ved Hjelm Havn, se skiltning på stedet.

Offentlig transport

​Cykelruten starter ved Slotsbryggen i Nykøbing Falster. Der går tog og busser til Nykøbing Falster, hvor der kan medbringes cykler.
For bus- og togtider henviser Naturlandet til Rejseplanen.

Oplevelser på turen

 1. Slotsbryggen: Nyere havneområde med biograf og restauranter.
 2. Herregårdslandskab og æbleplantager: Typisk herregårdslandskab med store marker og skove. Fire af gårdene har slået sig sammen om at dyrke frugt, især æbler.
 3. Guldborg: Lille by på begge sider af Guldborg Sund, der før var en færgeby. Campingplads, sheltere, B&B, restauranter, badestrand og havn.
 4. Guldborg Storskov: Stort skovområde med flere skiltede vandreruter. Skoven indeholder en del fortidsminder, bl.a. en skanse fra Svenskekrigene og en fra Englænderkrigen.
 5. Majbølle Mølle: Flot restaureret hollændermølle. Åbent tirsdage i sommerperioden.
 6. Majbølle Nor Fuglereservat: Vigtig raste- og overvintringsplads for vandfugle. Her ses ofte rovfugle, endda havørne. Flot udsigt fra fugletårnet.
 7. Guldborgsundtunnellen: Sænketunnel for biler, 460 meter under vand. NB, der må ikke cykles i tunnellen. Fra stien over tunnellen er der bord/bænke og en fin udsigt over vandet på begge sider.
 8. Hjelm Havn shelterplads: Lille havn med strand og en shelter- og teltplads med vand og wc.
 9. Hamborgskoven: Bynær skov med mange gamle egetræer, enge og rørsumpe. Mountainbikebaner og ridemuligheder.
 10. Middelaldercentret: Ridderturneringer og arbejdende håndværkere i en hel, levende middelalderby.
 11. Nykøbing Falster by: Lolland-Falsters største by med masser af spisemuligheder, overnatning og kulturoplevelser

Gpx fil

Download gpx filen til ruten - sundruten. Filen indeholder rutens GPS data, og kan bruges til at overføre ruten til dit Garmin ur og andre apps. Husk at du også kan finde ruten digitalt i appen Naturlandet Lolland-Falster.

Få mere inspiration: