700 elever skal spise Naturlandet

Af Friluftsrådet i samarbejde med Naturlandet

33 5. klasser i Lolland og Guldborgsund Kommuner skal hvert år de næste tre år have madkundskab i naturen. Bag initiativet står Naturlandet Lolland-Falster, og eleverne skal lære at spise Naturlandet i Naturpark Maribosøerne

Spis Naturlandet

Spis Naturlandet

Ved Maribo ligger Naturpark Maribosøerne. Et naturskønt herregårdslandskab med de fire søer som omdrejningpunkt. Og med et naturcenter midt i det hele, som i 2022 blev udvidet med en bålhytte, som skal danne ramme om et helt særligt projekt.

For samtlige 5. klasses-elever i Lolland og Guldborgsund Kommuner kan i løbet af de næste tre år  se frem til at modtage en del af undervisningen i Madkundskab og Natur/teknologi herude.

Projektet er døbt Spis Naturlandet, og helt konkret betyder det, at alle elever rykker fra klasselokale til Naturpark for at gå på jagt efter spiselige urter og efterfølgende lærer at tilberede retter over bål med brug af urterne.

”Vi gør det for at give eleverne et indblik i, hvad naturen også kan bruges til. At meget af den, f.eks. skvalderkål og brændenælder, faktisk kan spises, og hvor nemt det i virkeligheden er at lave et lækkert måltid med vilde urter over bål,” siger projektleder i Naturlandet, Bo Rasmussen, som er en af dem, der står bag initiativet om at tilbyde 5. klasserne den særlige form for undervisning.

Eleverne vil samtidig blive introduceret til naturen og oplevelserne i Naturpark Maribosøerne, for hver klasse opfordres til på deres ude-undervisningsdag, at gå de fire kilometer fra Maribo Station til bålhytten ved Naturskolen.

”På den måde ser de naturen i Naturparken, ligesom de får luft og motion på dagen,” siger Bo Rasmussen.

Dannelsesrygsækken som udgangspunkt

Naturpark Maribosøernes naturvejledere og 3 Vild Mad guider er tilknyttet projektet, som vil hjælpe eleverne med at finde de vilde urter og bagefter bruge dem i de retter, de tilbereder over bål. Forinden har lærerne forberedt klasserne på hvilke planter og urter de skal på jagt efter, ligesom opskrifterne bliver delt med lærere og elever, inden de rykker ud i det fri.

Det har været et større arbejde for Bo Rasmussen og hans kolleger i Naturlandet, men de har stor erfaring med undervisningforløb for lærere og pædagoger i naturen.

I både Naturpark Maribosøerne og Naturpark Nakskov Fjord tilbyder de i dag en lang række forløb til både indskoling, mellemtrin og udskoling – alle med det formål at gøre det nemt for lærere og pædagoger at rykke undervisningen ud i naturen.  

Derfor lå det til højrebenet for Naturlandet at tilbyde Spis Naturlandet-forløbet som en del af Dannelsesrygsækken: Den gratis og obligatoriske pakke i Lolland og Guldborgsund Kommuner, der skal sikre at alle børn får mulighed for at opleve kultur og dannelse som en del af deres skolegang.

De første af de 700 elever i de to kommuner, der indtager bålhytten ved Maribosøerne, er 5. klasse på Blæsenborg Skole. Det sker onsdag efter påske, og Bo Rasmussen er spændt.

”Lige nu er vi i fuld gang med at forberede os, blandt andet øver vi opskrifterne, så retterne bliver, lige som de skal være. Jeg tror på, at det bliver godt, og glæder mig meget til, at vi kommer rigtig i gang.”

De 8 urter eleverne skal finde og bruge til madlavningen over bål

  • Løgkarse
  • Ramsløg
  • Røllike
  • Skovløg
  • Skvalderkål
  • Vandmynte
  • Stor nælde
  • Vild merian

 

Naturpark Maribosøerne

Godt 4.000 hektar smuk natur omkring Maribo og de fire søer, som kan opleves på cykel, gåben eller til søs fra f.eks. en kajak eller med en fiskestang.

Naturpark Maribosøerne er en af 15 Danske Naturparker i Danmark. Læs mere på danskenaturparker.dk.