Oldtidsruten

En smuk og spændende tur øst for Nysted. Oldtidsruten er en naturskøn cykelrute på 25 km. Startpunktet er i Nysted, ved turistinformationen på havnen.

Rutebeskrivelse

Cykelruten går igennem det dejlige flade landskab øst for Nysted, langs Lollands syd og østkyst, hvor der er en fantastisk udsigt ud over Østersøen og Guldborg Sund. Herudover går cykelruten også igennem en lang række små idylliske landsbyer, og to større skove.

Det anbefales at holde pause på Holten Strand, hvor der er en stor offentlig plads med bord-bænke og shelter- og teltplads samt en fin badestrand med badebro, så husk badetøjet!

Turen går igennem et indhegnet område i Roden Skov, hvor der er mange dådyr, også en mindre bestand af helt hvide dådyr. Kig efter havørnene, når du når strandengene ud for skoven, ørnene jager ofte ved kysten her.

Cykelruten er, som navnet siger, en temacykelrute, hvor oplevelserne undervejs især er de mange fortidsminder.
Ruten fører forbi over 150 fortidsminder.

De fleste gemmer sig i Frejlev Skov, hvor det anbefales at besøge dem, der er let tilgængelige og skiltede. På ruten er også Knækkerygstenen, hvor en fæl ridefoged efter sigende mistede livet, og Skalkekorset, som er en del af samme historie.

Efter Frejlev går turen over Kettinge og tilbage til Nysted.

Få mange flere detaljer om ruten i appen Naturlandet – du finder den i kategorien ”Naturlandet oplevelsesruter”. Har du tændt for din GPS på telefonen, kan du hele tiden se hvor du er på turen derude!

​Praktisk information

​Cykelruten er skiltet med blå skilte – du skal bare følge ”dyssen”.

Andre cykelruter du vil støde på undervejs er ”Moser, mølle og motion” (mølle), ”Naturlandet Rundt” (N) og ”Munkevejen” (88).

Cykelruten er en rundtur med start/stop i Nysted Havn, men er kun skiltet den ene vej rundt (mod uret). Du vil se skilte hver gang ruten drejer; hvis der ikke er noget skilt, følges blot vejen.

Mad og drikke kan købes i Nysted og i Kettinge. Frisk vand kan tappes ved Holten Strand.

Offentlig transport

Cykelruten starter ved Turistinformationen ved Nysted Havn. Det er muligt at komme til og fra havnen med bus, hvor der kan medbringes cykler.
For bus- og togtider henviser Naturlandet til Rejseplanen.

Oplevelser på turen

 1. Skansen i Nysted: Skanser ved indsejling til Nysted var et led i det danske kystforsvar under Englandskrigene 1807-14.
 2. Nysted Franciskanerkloster: Et stort og betydningsfuldt kloster fra den katolske tid, det blev nedrevet efter reformationen, kun et skilt på stedet fortæller historien.
 3. Rødsand: I klart vejr kan man se de store havvindmøller på Rødsand.
 4. Holten Strand: Offentlig plads med shelter, teltplads, picnicområde og badebro. Lige øst for pladsen ligger en fin, lille tidlig dysse.
 5. Roden Skov: Indhegnet, privat skov med resterne af et stjerneformet stisystem, beregnet til parforcejagt.
 6. Knækkerygstenen: Her blev ryggen knækket på en fæl ridefoged, af de lokale bønder. Fantastisk stenstrøet strandengsområde med smuk udsigt over Guldborgsund.
 7. Fortidsminder i Frejlev Skov: Følg skiltningen fra vejen og besøg fortidsminderne på den ”gule rute”, en fin tur på under 3 km, hvis man besøger alle de skiltede på ruten. Man kan godt tage cyklen med, men undertiden er stien bedst egnet til at gå på.
 8. Store og lille Guldhøj: Fint bevaret jættestue og jættestuerest, som kan ses fra vejen.
 9. Skalkekorset: Stop op her og læs historien om de skalkagtige bønder, der forsøgte at narre selveste kongen.
 10. Barnehøj: 30 m lang langdysse fra bondestenalderen, lige ved landevejen.
 11. Kettinge Kirke: Middelalderkirke med bemærkelsesværdige kalkmalerier: Det er en vejkirke, og der er åbent for besøgende de fleste hverdage.
 12. Kettinge Mølle: Restaureret hollandsk mølle, åben om sommeren

Gpx fil

Download gpx filen til ruten - oldtidsruten. Filen indeholder rutens GPS data, og kan bruges til at overføre ruten til dit Garmin ur og andre apps. Husk at du også kan finde ruten digitalt i appen Naturlandet Lolland-Falster.

Få mere inspiration: