Nordens drue

Igennem kirsebærplantager, landsbyer og smuk natur. Cykelruten ”Nordens drue” går igennem smukke landskaber i den nordlige del af Naturpark Nakskov Fjord - her findes Danmarks mildeste klima; perfekt til en god cykeltur!

Rutebeskrivelse

Naturparken er en del af Danske Naturparker, og har dette kvalitetsstempel på grund af dens enestående naturværdier, et rigt plante- og dyreliv, spændende kulturmiljøer samt de mange gode friluftsmuligheder på land og til vands.

Ruten starter og slutter på Axeltorv i centrum af Nakskov. Her findes indkøb, overnatning og spisning. Fra Nakskov går turen langs havnen og Nakskov Fjord, og videre nordpå igennem Sandby til Frederiksdal Gods, der er verdenskendt for deres vine lavet på kirsebær. Her finder du gårdbutik, en slotspark og smuk natur med vandreruter.

Midtvejspunkt på cykelruten er den hyggelige havneby Onsevig, et gammelt fiskerleje med shelterplads, campingplads, restaurant, privat B&B samt museum om havnens og byens historie.

Turen tilbage mod Nakskov går igennem flere små landsbyer med smukke kirker; som regel med bord/bænk og toilet – tjek kortet!
Naturlandet anbefaler også at opleve den sydlige af Naturpark Nakskov Fjord på cykelruten ”Langs fjorden”.

Få mange flere detaljer om ruten i appen Naturlandet – du finder den i kategorien ”Naturlandet oplevelsesruter”. Har du tændt for din GPS på telefonen, kan du hele tiden se hvor du er på turen derude!

​Praktisk information

Cykelruten er en Panoramarute, den er skiltet med blå skilte med symboler - du skal bare følge ”kirsebærrene”.

Andre cykelruter du vil støde på undervejs er den nationale cykelrute 8 (Østersøruten), ”Munkevejen” (89) og ”Naturlandet Rundt” (N).

Cykelruten er en rundtur med start/stop i Nakskov, men er kun skiltet den ene vej rundt (med uret). Du vil se skilte hver gang ruten drejer; hvis der ikke er noget skilt, følges blot vejen.

Det er muligt at købe mad og drikke på ruten; eksempelvis ved købmandsbutikken i Skovbølle og Restaurant ”Den Fuldkomne Fisker”.​

Offentlig transport

Cykelruten starter tæt ved Nakskov Station. Det er muligt at komme til og fra stationen med bus eller tog, hvor der kan medbringes cykler.
For bus- og togtider henviser Naturlandet til Rejseplanen.

Oplevelser på turen

  1. Nakskov Skibs- og Søfartmuseum: Museet tager udgangspunkt i lokalområdet og især Nakskov Havn. Her kan du lære interessante ting om skibsbygning, skibe, søfart og hvordan det var at arbejde inden for erhvervet før i tiden.
  2. Postbåden: En tur med Postbåden giver en enestående mulighed for at opleve Naturpark Nakskov Fjord fra søsiden. Sejladsen foregår i beskyttet farvand, og der sejles til Slotø, Vejlø, Enehøje og Albuen. 
  3. Hestehovedet: Et fantastisk rekreativt område, hvor du finder en campingplads, kiosk, restaurant og badestrand.
  4. Frederiksdal Gods: Godset er blevet verdenskendt for deres produktion af vin lavet på kirsebær. Kirsebærvinen var den første i verden, som blev produceret efter de samme principper som almindelig vinproduktion. Vinen kan selvfølgelig købes i deres gårdbutik. Kirsebærvinproduktionen har gjort, at Frederiksdal Gods er indehaver af Danmarks største vineri. Du finder flere vandreture her.
  5. Købelevhaven: Smuk botanisk have, som især bærer præg af asiatisk havekunst. Nyd din medbragte madpakke i haven eller køb forfriskninger i caféen.
  6. Onsevig Havn: Smuk lille havn, som uden tvivl er et stop værd. Du kan også læse om havnens og byens historie i det lille museeum, som ligger ved havnen i et gammelt garnhus, der er fri entré. Stil cyklen, hvil benene, nyd madpakken og oplev den idylliske stemning.
  7. Richard Winters Hus: Kunsteren, Richard Winter, er født på Lolland. I 1993 købte han dette nedlagte alderdomshjem, som han brugte til bolig, atelier og omfattende samling af effekter. Richard Winter boede i huset indtil hans død i 2007. I dag er huset blevet til et museum, hvor det er muligt at se mange af Richard Winters smukke kunstværker.
  8. Vindeby Mølle: Der har ligget flere forskellige møller på denne placering igennem tiden, alle møllerne har været stubmøller. Der forrige mølle brændte i 1825, hvor efter den nye blev opført i hollandsk stil. 

Gpx fil

Download gpx filen til ruten - nordens drue. Filen indeholder rutens GPS data, og kan bruges til at overføre ruten til dit Garmin ur og andre apps. Husk at du også kan finde ruten digitalt i appen Naturlandet Lolland-Falster.

Få mere inspiration: