Moser, mølle og motion

Gennem små landsbyer og smukke landskaber vest for Nysted. Moser, mølle og motion er en smuk lille cykelrute på 20 km. Startpunktet er i Nysted, ved turistinformationen på havnen.

Rutebeskrivelse

Cykelruten går igennem det flade kystlandskab vest for Nysted, forbi Ålholm Slot, den idylliske landsby Stubberup og den smukke Herritslev Mose, der ligger helt ud til Østersøen.

Man kan tage et hvil ved picnicpladsen i Stubberup Mose, eller vente til man når Bregninge kirke i landsbyen Grønnegade. Kirken er ganske lille og uden tårn, men til gengæld er der en klokkestabel af træ, hvor klokken hænger.

Øst for Grønnegade passerer man to fine dysser.
I Kettinge kan man besøge en parklignende tidligere grusgrav, en mølle og købe forfriskninger.

Hele turen går ad små veje uden synderlig trafik, i et behageligt fladt landskab.

Få mange flere detaljer om ruten i appen Naturlandet – du finder den i kategorien ”Naturlandet oplevelsesruter”. Har du tændt for din GPS på telefonen, kan du hele tiden se hvor du er på turen derude.

​Praktisk information

Cykelruten er skiltet med blå skilte – du skal bare følge "Møllen".

Andre cykelruter du vil støde på undervejs er ”Oldtidsruten” (dysse), ”Naturlandet Rundt” (N) og ”Munkevejen” (88).

Cykelruten er en rundtur med start/stop ved Nysted Havn, men er kun skiltet den ene vej rundt (mod uret).

Du vil se skilte hver gang ruten drejer; hvis der ikke er noget skilt, følges blot vejen.

Mad og drikke kan købes i Nysted og i Kettinge.

Offentlig transport

​Cykelruten starter ved Turistinformationen ved Nysted Havn. Det er muligt at komme til og fra stationen med bus, hvor der kan medbringes cykler.
For bus- og togtider henviser Naturlandet til Rejseplanen.

Oplevelser på turen

 1. Ålholm Slot: Slot hvis ældste dele er fra 1300-tallet. Privat ejet og der er ikke adgang for offentligheden.
 2. Ålholm Hestehave: Lille skov med parkområder og herregårdspræg. Tidligere brugt som afgræsning for Ålholm Slots heste. Offentlig adgang. En rundtur i parken er på ca. 4 km.
 3. Stubberup: Lille idyllisk landsby med mange velbevarede gamle bindingsværkshuse, lystbådehavn, strand og et mindre feriecenter.
 4. Stubberup Mose: En helt tilgroet tidligere højmose med smuk natur omkring. Der går en fin sti fra Stubberup og op til en picnicplads ved mosen.
 5. Herritslev Mose: Græssede strandenge og mose helt ud til kysten. Der er en flot udsigt over mose og hav fra vejen.
 6. Bregninge Kirke: Ganske lille middelalderkirke uden tårn, men med en klokkestabel af træ. Der står en kopi af en runesten fra vikingetid på kirkegården.
 7. Dysser ved Grønnegade: To velbevarede dysser, grave fra yngre bondestenalder, liggende lige ved vejen. 
 8. Kettinge Grusgrav: Tidligere grusgrav som nu er omdannet til park og naturområde. Der er en naturlegeplads og bord/bænke.
 9. Kettinge Mølle: Restaureret hollandsk mølle, åben visse dage om sommeren.
 10. Kettinge kirke: Middelalderkirke med bemærkelsesværdige kalkmalerier: Det er en vejkirke, og der er åbent for besøgende nogle hverdage.
 11. Nysted by: Charmerende købstad med mange fine, gamle huse og en livlig lystbådehavn med restauranter, turistinfo og meget mere. Dejlig badestrand lige øst for byen, tæt ved campingpladsen.

Gpx fil

Download gpx filen til ruten - moser, mølle og motion. Filen indeholder rutens GPS data, og kan bruges til at overføre ruten til dit Garmin ur og andre apps. Husk at du også kan finde ruten digitalt i appen Naturlandet Lolland-Falster.

Få mere inspiration: