De lollandske alper
Et kuperet og meget naturskønt område. Lolland er kendt for sit flade landskab, men ved Ravnsby Bakker kan du opleve dets modsætning i et helt særpræget og yderst smukt kuperet landskab.
Rutebeskrivelse
Ved slutningen af den sidste istid, for cirka 20.000 år siden, trak isen sig frem og tilbage i området ved Ravnsby Bakker, så der blev skabt nogle store bakker og dale. Det resulterede også i, at der opstod nogle store isblokke under jorden, som smeltede langsommere end den resterende is. Disse isblokke kaldes for ’dødis’, og da de endelig var smeltet helt væk, havde de skabt store dybe huller i Ravnsby Bakker.
Cykelruten starter i den skønne havneby Kragenæs, som forbinder Lolland med Fejø og Femø via færge. Herfra går turen op forbi Dodekalitten, et spektakulært monument i verdensklasse, som stadig er under opførelse. Nyd også den storslåede udsigt over Smålandsfarvandet.
Efter et besøg på Ravnsborg går turen videre mod et mere fladt landskab, Ugleholt Skov og midtvejspunktet Vesterborg.
I Vesterborg kan du med fordel holde en velfortjent pause ved Kirken og nyde madpakken. Herefter cykler du videre mod Pederstrup, Reventlow Parken og til Kong Svends Høj, en helt særlig jættestue, der skal opleves.
Selvom cykelruten hedder ’De lollandske alper’, så kan alle sagtens være med. Du må derfor ikke snyde dig selv for denne smukke cykelrute!
Få mange flere detaljer om ruten i appen Naturlandet – du finder den i kategorien ”Naturlandet oplevelsesruter”. Har du tændt for din GPS på telefonen, kan du hele tiden se hvor du er på turen derude!
Praktisk information
Cykelruten er en Panoramarute, den er skiltet med blå skilte med symboler - du skal bare følge ”bjergene”.
Andre cykelruter du vil støde på undervejs er ”Munkevejen” (89), ”Naturlandet Rundt” (N), ”Skov, kyst og vin” (træer) og ”Cykeløerne” (færge).
Cykelruten er en rundtur med start/stop i Kragenæs, men er kun skiltet den ene vej rundt (med uret).
Du vil se skilte hver gang ruten drejer; hvis der ikke er noget skilt, følges blot vejen.
Der er kun mulighed for at købe mad og drikke i Kragenæs, så husk at medbringe mad- og drikkevarer. Der er mange gode steder, hvor madpakken kan nydes med god udsigt.
Offentlig transport
Cykelruten starter ved Kragenæs Havn. Det er muligt at komme til og fra havnen med bus fra Maribo, hvor der kan medbringes cykler.
For bus- og togtider henviser Naturlandet til Rejseplanen.
Oplevelser på turen
-
Kragenæs Havn: Idyllisk lystbådehavn og campingplads ud til Smålandsfarvandet med fast færgeforbindelse til Femø og Fejø.
-
Dodekalitten: Dodekalitten betyder ’tolvsten’ på græsk, og er et helt unikt monument under opførelse. Det vil bestå af 12 stenstøtter på syv til ni meter. Et 12 kanals lydanlæg fuldender oplevelsen.
-
Ravnsby Bakker: Det kuperede og naturskønne område er skabt ved den sidste istid. Området består af bakker, dale og dødishuller, og store dele er fredet. Det største dødishul er Møllelung, som måler 900 gange 300 meter. I området ses også flere store gravhøje.
-
Ravnsborg: Resterne af Ravnsborg ligger på en 18 meter naturlig højbanke helt ud til kysten. Borgen blev opført omkring år 1330.
-
Vesterborg: Vesterborg Sø er forbundet med Nakskov Fjord igennem Halsted Å og for 1000 år siden, har man måske kunnet sejle hele vejen til Vesterborg. Vesterborg Sø og Halsted Å blev skabt ved den sidste istid. I Vesterborg finder du også en smuk landsbykirke, som er speciel ved, at klokketårnet er bygget i den modsatte side i forhold til andre kirker.
-
Reventlowparken: Ved herregården Pederstrup ligger denne naturskønne park. I Reventlowparken findes talrige spor af den 300 år gamle historie, som kan nydes, hvis du går på opdagelse. Hovdbygningen på herregården er i dag omdannet til et museum, dedikeret statsmanden C.D.F. Reventlow og landboreformerne, som han stod i spidsen for.
-
Kong Svends Høj: En af de mest kendte jættestuer i Danmark. Højen er cirka 21 meter lang og 15 bred, hvilket er særligt, da de normalt er runde. Kammeret i højen er 12,5 meter langt og dermed det næstlængste i Danmark. Jættestuen er bygget cirka 3200 år før vor tidsregning.
Gpx fil
Download gpx filen til ruten - de lollandske alper. Filen indeholder rutens GPS data, og kan bruges til at overføre ruten til dit Garmin ur og andre apps. Husk at du også kan finde ruten digitalt i appen Naturlandet Lolland-Falster.