Fuglenes fristeder

Fine fugleoplevelser i det flade landskab ved Guldborg. Fuglenes Fristeder er en flot cykelrute på 35 km. Startpunktet er ved lystbådehavnen i Guldborg.

Rutebeskrivelse

Højdepunkterne på ruten er de to fuglereservater; Kallø Grå og Majbølle Nor. Man kan endda tage cyklen med ind i Kallø Grå reservatet, men husk at trække den! Begge reservater har fugletårne, hvorfra man kan se ud over det smukke landskab og alle fuglene.

Bemærk, at turen gennem Storskoven ikke er skiltet inde i skoven, men kun med et Naturlandetskilt ved indgangene ved hhv. Spurvestræde i Soesmarke og ved Kaløvej, se kortet.

Turen går ad fredelige landeveje, flere med cykelstier.
En særlig oplevelse er det at cykle rundt om Guldborgsundtunnellen og se ned på både motorvejen og ud over det smukke Guldborgsund.

Man kan fx holde pause i Majbølle, hvor der er bord/bænke ved gadekæret.

Hvis man synes turen er lidt for lang, kan man tage den i to omgange og køre tilbage ad landevejen mellem Majbølle og Guldborg. I anden omgang kan man så køre fra Guldborg til Majbølle og videre på turen over Hjelm og Guldborgsundtunnellen til Majbølle Nor reservatet.

Få mange flere detaljer om ruten i appen Naturlandet – du finder den i kategorien ”Naturlandet oplevelsesruter”. Har du tændt for din GPS på telefonen, kan du hele tiden se hvor du er på turen derude!

​Praktisk information

​Cykelruten er skiltet med blå skilte – du skal bare følge ”fugletårnet”.

Andre cykelruter du vil støde på undervejs er ”Sundruten” (æbler), ”Rundt om Sakskøbing” (saks), ”Naturlandet Rundt” (N) og den nationale cykelrute 7.

Cykelruten er en rundtur med start/stop ved Guldborg Havn, men er kun skiltet den ene vej rundt (mod uret). Du vil se skilte hver gang ruten drejer; hvis der ikke er noget skilt, følges blot vejen.

Mad og drikke kan købes i Guldborg.

Offentlig transport

Cykelruten starter ved Guldborg Havn. Det er muligt at komme til og fra havnen med bus, hvor der kan medbringes cykler. For bus- og togtider henvises der til Rejseplanen.

Oplevelser på turen

  1. Kallø Grå: Lolland-Falsters vigtigste lokalitet for ænder og vadefugle. Strandengsområde på 30 ha ejet af Aage V. Jensens Fonde. Området afgræsses af fredelige kreaturer, geder og får.
  2. Rommes Nakke badestrand/Tårs Skovby: Ganske lille sandstrand med bord/bænke og en lille havn.
  3. Fladet fugletårn: Naturstyrelsens fugletårn med udsigt over naturområdet Fladet, vigtig ynglelokalitet for gæs og ænder.
  4. Tårs landsby og kirke: Kirke fra ca. 1230 opført i røde munkesten.
  5. Berritsgård: Herregård fra 1500-tallet, hovedhuset er et af de bedst bevarede renæssancehuse i landet. Der er ikke adgang for offentligheden.
  6. Majbølle: Landsby med kirke, hotel og mølle. Gadekær med bord/bænk.
  7. Majbølle Kirke: Kirken var engang valfartskirke, de havde en helligkilde for Skt. Anna, kilden er nu forsvundet. Kirkens store kapel på sydsiden var i katolsk tid indviet til Skt. Anna.
  8. Majbølle Mølle: Flot restaureret hollændermølle. Møllen ejes af et møllelaug og kan besøges tirsdage i sommerperioden.
  9. Guldborgsundtunnellen: Sænketunnel for biler, 460 m under vandet, bygget i 1988. Kig ned på motorvejen og husk at nyde den flotte udsigt over Guldborg Sund.
  10. Majbølle Nor Fuglereservat: Vigtig raste- og overvintringsplads for vandfugle. Noret blev inddæmmet og opdyrket, men er i dag en naturlig strandeng. Der er udsigt over området fra fugletårnet. Her ses ofte havørn, musvåge, tårnfalk og vandrefalk. Ejet af Naturstyrelsen.
  11. Guldborg by: Tidligere færgeby. Her er både campingplads, B&B, shelterplads, indkøbsmulighed, spisesteder, lystbådehavn og badestrand. 

Gpx fil

Download gpx filen til ruten - fuglenes fristeder. Filen indeholder rutens GPS data, og kan bruges til at overføre ruten til dit Garmin ur og andre apps. Husk at du også kan finde ruten digitalt i appen Naturlandet Lolland-Falster.

Få mere inspiration: