Det sydligste Danmark

Rundt om Sydfalster gennem skov og langs kyster - den flotteste tur på 34 km. Startpunktet er ved Lupinparken, i Bøtø i den sydlige del af Marielyst.

Rutebeskrivelse

Man cykler sydpå gennem sommerhusområdet og ned til Bøtøskoven. Nær indgangen til skoven er en dejlig badestrand.

Man kan cykle og gå gennem Bøtøskoven, hvor der går vilde heste og kvæg, der fungerer som naturplejere og skaber en ny, lysåben skov. Hold afstand til dyrene. Der er masser af info på stedet.

I Gedesby kan man fx besøge den lille kirke. Der er mulighed for at købe forfriskninger, eller besøge den gode badestrand.

Midtvejspunktet er på Gedser Odde, ved Marine- stationen. Her er der mulighed for at sidde ned og der er toilet og man kan tappe drikkevand.

Gedser Odde er Danmarks sydligste punkt, her er der frit spil for vind og hav, og hvert år æder havet lidt af kysten. Flere bygninger er allerede forsvundet, men den tidligere Marinestation holder stadig stand.

Turen går så mod Gedser. Er du fugleinteresseret, kan du besøge Gedser Fuglestation undervejs.

I Gedser er der både indkøb, spisesteder, overnatning, seværdigheder og et dejligt naturområde.

Videre nordpå går turen ad den gamle landevej, gennem små landsbyer til Marrebæk, hvor man så cykler ind over land det sidste stykke tilbage til Lupinparken og Marielyst.

Hvis man synes ruten er for lang, kan den tages i to omgange, en nordlig del på 23 km, hvor man kun kører til Gedesby og en sydlig del på 11 km, hvor man fx tager udgangspunkt i Gedesby og kører til Gedser Odde og tilbage. 

Få mange flere detaljer om ruten i appen Naturlandet – du finder den i kategorien ”Naturlandet oplevelsesruter”. Har du tændt for din GPS på telefonen, kan du hele tiden se hvor du er på turen derude!

​Praktisk information

Cykelruten er skiltet med blå skilte – du skal bare følge ”Sydstenen”.

Andre cykelruter du vil støde på undervejs er ”Sjov i pedalerne” (417), ”Naturlandet Rundt” (N) og den nationale cykelrute København-Berlin (9).

​Cykelruten er en rundtur med start/stop i Lupinparken, men er kun skiltet den ene vej rundt (med uret). Du vil se skilte hver gang ruten drejer; hvis der ikke er noget skilt, følges blot vejen.

Mad og drikke kan købes i Bøtø, Gedser og i Marrebæk. Frisk vand kan tappes undervejs ved Marinestationen, ved shelterpladsen i Gedser og ved Gedser lystbådehavn. 

Offentlig transport

Cykelruten starter ved Lupinparken i Bøtø. Der går busser til Lupinparken, hvor der kan medbringes cykler.
For bus- og togtider henviser Naturlandet til Rejseplanen.

Oplevelser på turen

  1. Bøtøskoven: Vilde konikheste og skotsk højlandskvæg skal omdanne 150 ha skov til lyse skove med åbne sletter. Du kan cykle eller gå gennem skoven og nyde synet af dyrene. Området er også kendt for mange arter af sommerfugle og et unikt fugleliv.
  2. Gedesby Kirke: Hvidkalket middelalderkirke i gotisk stil. Uden for kirken er en stormflodssten, der viser, hvor højt vandet stod under den store stormflod i 1872.
  3. Gedser Fyr: Danmarks sydligste fyr. Fyret er stadig aktivt og her er normalt ikke adgang.
  4. Gedser Fuglestation: Her ringmærker Dansk Ornitologisk Forening tusinder af fugle årligt. Der er offentlig adgang.
  5. Gedser Odde, Marinestationen og sydstenen: Danmarks sydligste punkt. Marinestationen var tidligere et militært anlæg, der overvågede skibstrafikken i Østersøen. Idag er der udstillinger om Gedser Odde, geologi og natur.
  6. Gedser by: Færgeby med flere attraktioner, bl.a. Det Sorte Geomuseum, Gedser Remise, Gedser Vandtårn og det middelalderlige Svinehave Voldsted lige uden for byen.
  7. Kroghage naturområde: Syd for lystbådehavnen ligger et fint naturområde med flere faciliteter.
  8. Gedesby Mølle: Hollandsk mølle fra 1911. Her er flere aktiviteter om sommeren.
  9. Skelby-Fiskebæk: Her kan man gøre en afstikker til Skelby Strand eller tage en tur i Fiskebæk skov.
  10. Marrebæk Pumpestation: Museum, madpakkehus og toilet.
  11. Lupinparken: Motionsplads for hele familien. Her er også naturlegeplads, grillplads, bord/bænke og et madpakkehus. Købmandsbutik lige ved.

 

Gpx fil

Download gpx filen til ruten - det sydligste Danmark. Filen indeholder rutens GPS data, og kan bruges til at overføre ruten til dit Garmin ur og andre apps. Husk at du også kan finde ruten digitalt i appen Naturlandet Lolland-Falster.

Få mere inspiration: